Fotsvamp är inte roligt att drabbas av men det finns effektiva metoder för att bli av med den. Det finns också en hel del du kan göra för att undvika att fotsvampen uppkommer igen. Här går vi igenom tips och råd om behandling och förebyggande åtgärder.

Om du redan har fått fotsvamp gäller det att behandla den så fort som möjligt. Ett enkelt tips är att ta ett fotbad vid fotsvamp eftersom det minskar symtomen. BIOpH+ medicintekniska fotbad mot fotsvamp minskar dessutom förhårdnader och sprickor på fötterna. Att det är härligt avkopplande att ta ett fotbad är förstås också en bonus.

Sporter med risk för fotsvamp

Den som idrottar regelbundet löper en ökad risk att drabbas av fotsvamp. Det beror på svett och därmed fukt som uppstår i samband med träningspassen. Risken för fotsvamp är olika hög beroende på vilken sport det handlar om. Cyklister, fotbollsspelare och löpare som springer långa pass kan råka ut för fotsvamp. Även simmare som ofta går barfota i fuktiga utrymmen riskerar att drabbas av fotsvamp. Om du ofta tränar i en simhall är ett par badtofflor en enkel och billig investering för att förhindra fotsvamp.

Så undviker du fotsvamp

Det finns många sätt att förebygga fotsvamp på. En viktig punkt för idrottare är att välja rätt sko till sin idrott. Allra viktigast är det att undvika trånga skor och skor som inte andas. Tänk också på att varva mellan flera skor och att byta strumpor varje dag.

Att ta hand om fötterna är också viktigt för att undvika fotsvamp. För att få friska och fina fötter bör du pyssla om dem regelbundet. Bland annat genom att hålla naglarna korta och att torka torrt mellan tårna. Har du torra hälar mår de bra av att smörjas in med en fet fotkräm. Ytterligare ett tips är att passa på att gå barfota när du är hemma så att fötterna får chansen att andas ordentligt.

En positiv effekt av att pyssla om fötterna är att de också blir snyggare att titta på! Något som är extra bra under sommaren då de ofta syns i ett par sandaler eller på badstranden.