Nu är det bara några dagar kvar inför årets Vätternrunda och nu handlar det mer om mental träning istället för fysisk, men även bra att veta hur man ska bete sig kring sjön för att klara av hela loppet på 30 mil. 

Vätternrundan är ett av de längsta motionslopp i världen och sträcker sig 300 kilometer runt sjön Vättern. En vacker väg att cykla, men en ack så lång sådan. Detta lopp är även med i en Svensk Klassiker bland tre andra grenar, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Vasaloppet. Många är det som brukar börja med Vättern för att då kunna avsluta klassikern i Mosa med Vasaloppet. I år är det även en extra stor folkfest då loppet firar 50 år. från att de var ungefär 300 personen som cyklade i början drar nu loppet 20 000 personer. för att klara det gäller det att man både har kraft i benen men även i huvudet då det är lång. Och väljer man att inte cykla så snabbt så blir det bara ännu längre. Många motionärer cyklar runt med mängder av stopp på ungefär 20 timmar, medan riktigt tränade cyklister cyklar på under tio timmar. Så kanske dem som är de största hjältarna runt sjön är de som tar sig runt även då det tar en ofantlig tid och med mycket smärta. För alla som känner suget att testa är det en bra början att börja cykla redan nu och Cykloteket har en bra köpguide för Racer så man får en cykel som passar och kan ta en runt på bästa sätt.

Tänk rätt och cykla rätt

  • Att tänka rätt både inför och under är otroligt viktigt och kan vara det som avgör om man kommer att cykla klart loppet eller inte. Många förstår inte hur långt det verkligen är och med det tar ut sig för snabbt så man blir tokig kring mitten av att det aldrig tar slut. Genom att dela upp loppet i etapper kommer det känna mindre jobbigt, men tillräckligt.
  • En hög kadens är bra att ha för att inte bli för trött och gärna att man ligger på 90 varv per minut.
  • När an tränar inför Vättern eller bara är ute och cyklar är det viktigt att tänka på trafiken, gp.se har skrivit en artikel om just detta och tar upp farliga områden där man bör vara extra försiktigt.
  • Ta hjälp och få cykeln inställd rätt och ska man göra hela Klassikern kan man följa Aftonbladets serie och f tips längs vägen.