Det är vinter och kallt. Julen är över, nyårsafton likaså. Kvar är februari, mars och april. Tre månader som för de flesta innebär en lång väntan och längtan efter sommaren. Men deppa inte, njut istället av den friska luften och ta dig ut för att underhållas med de många vintersporter som finns i vårt avlånga land. Just nu är det också rea på många snygga vinterkläder, till exempel Marmot – då håller du dig varm och det finns inga ursäkter. Kanske är det dags att testa en ny? Passa på nu i februari och undersök de många underliga sporter som är alternativa när vintern är på besök:

  • Hört talas om Isstolpsittning? Inte? Det är ingen fara, det är det inte många som har, om man inte bor i Vilhelmina som ligger i Norrland. Där är det nämligen en årlig tävling däruppe. Isstolpsittning är precis som det låter – man ska sitta på en stolpe av is, och den som sitter kvar längst vinner. Tanken är att man ska kunna sitta i 48 timmar, men man kan tävla i lag. Dock är inte kylan det största problemet – det är snarare tristessen.  Det finns en hel del regler kring tävlingen, och Vilhelminaborna verkar ta det här väldigt seriöst. Som tur är får man ett sittunderlag av arrangören, så man slipper oroa sig för urinvägsinfektion. Det vinnande laget får dela på 20000 kr och i år vann. Man kan fråga sig varför man gör detta – på det är svaret: utmaningen.
  • Inte lika ovanligt – men nästan lika tokigt, är att vintersimma. Och nyligen avgjordes det skandinaviska mästerskapet i vintersim i centrala Skellefteå. Det var då 13 minusgrader i luften och nollgradigt i vattnet. Trots detta slängde sig folk i folk i Skellefteälven för att tävla. Dagen innan själva tävlingen fick ”vanliga” människor testsimma, och man kan ju tänka sig hur kallt det var. Världsmästaren i vintersim är Anna-Carina Nordin, som 2012 simmade 1,6 kilometer i fyra-gradigt vatten på 13 minuter och 18 sekunder. Kanske en borde försöka att slå!
  • Om man inte är nöjd med dessa märkliga aktiviteter, kan man köra snöbollskrig – på riktigt. Det finns faktiskt ett mästerskap i snöbollskrig, och årets tävling anordnas i Luleå i Mars.  Sporten kallas Yukigassen, och är en japansk lagsport men som vi i sverige helt enkelt kallar snöbollskrig. Vem som helst kan anmäla sitt lag till Svenska mästerskapen, men det gäller att vara ute i god tid, maxgränsen är nämligen 16 lag. Det är också viktigt att veta att man behöver ha ett lag på 8-10 personer och att laget måste vara mixat med minst 3 av varje kön. Själva matchen går ut på att ta motståndarlagets flagga.

Varma kläder och försiktighet är viktigt

Det där är bara några av många underliga sporter (även om de här tre kanske är de mest extrema) och om man vill göra någonting roligt kan det vara en inspiration att testa de med några vänner. Men det gäller att vara försiktigt, och klä sig i varma kläder. speciellt om man ska bada i iskallt vatten eller sätta sig på en isstolpe.