Idag skriver vi om hur barns hälsa påverkas på ett positivt sätt av idrott, både i skola men särskilt kanske när det gäller på fritiden och hemmavid. Vare sig det sker med en fotbollsförening eller hopp och lek på en fin billig studsmatta i trädgården, bland äppelträd och pelargoner.

I Sydsvenskan kan vi läsa om hur en före detta baskettränare i Landskrona gått från prisad social entreprenör som drivs av tanken att alla, oavsett socioekonomisk bakgrund, ska ha tillgång till idrott – alltså helt utan gränser. Och visst är det ett oerhört bra initiativ, att låta barn i kanske särskilt segregerade områden förbättra både sin hälsa och sin självkänsla för en bättre framtid med fler möjligheter. För en ska inte behöva begränsas av ens sociala tillhörighet.

Idrott är bra både för kropp och för själ

Ja idrott är bra, för kropp och själ, även om alla former av just idrott inte tilltalar alla givetvis. Det gäller att hitta sin särskilda gebit, sin ”kopp te”. I NSD kan vi läsa att barn nuförtiden förväntas träna mer och prestera bättre i sporter än tidigare, något som inte bör styra idrotten, den ska ju präglas av lek och glädje. Sedan brukar många lägga av med idrottandet i högstadiet, något som är väldigt negativt hälsomässigt hos barn och ungdomar – bland annat ökar då risken för olika cancerformer. Mer träning för att ha roligt och må bra och mindre för att vinna matcher, prestera och tävla.

Även i SvD kan vi läsa att det både ger vinster betygsmässigt i skolan att idrotta, såväl som att det pekar på ekonomiska effekter samhällsmässigt, på en makronivå. Kanske borde det vara mer idrott i skolan, och ett större utbud av idrott där man kan välja det som passar en bättre? För vissa skulle hellre dö än att springa 5 kilometer i skogen med en oläslig karta medan andra älskar det, och vissa älskar fotboll medan andra kanske hellre skulle spela badminton och innebandy.

Vi får se hur det hela utvecklar sig, huvudsaken är att inspirationen och glädjen finns där, för det är grunden till en bra inställning till idrott och kroppsrörelse, något som i sin tur kan både inge hopp, förbättra samhället i stort och rädda liv.