Som idrottande tonåring är det viktigt att hålla huden ren för att inte öka riskerna för akne. Hormoner i unga åldrar tillsammans med smutsig hy kan orsaka akne. När aknen är ett faktum finns det dock bra behandlingar som kan hjälpa.

 Bild på glad kille som ler som fått hjälp med att behandla sin akneAkne är vanligt förekommande och en helt ofarlig hudsjukdom. Akne kan påverka personer i alla åldrar men är vanligast bland unga vuxna. Det är främst på kroppsdelar som bröst, rygg och ansikte som akne uppstår. Många som har akne lider. Det kan vara svårt att sova på grund av smärta, och om aknen sitter i ansiktet är den svår att dölja. Det går emellertid att bli av med akne genom olika behandlingar. Behandlingen anpassas efter den aknen som du har.

“Personer i alla åldrar kan få akne, men det är vanligast i tonåren.” Läs mer här om hudproblem som akne.

Lätt akne går att behandla själv

Det finns olika varianter av akne och en del akne försvinner ofta helt av sig själv genom egen behandling. Ett bra första steg om du lider av akne är att rengöra ansiktet med produkter för finnig och fet hy. Om det inte har någon effekt kan du testa receptfria produkter som finns på apoteket.

Receptbelagda läkemedel

Om du har medelsvår akne som inte försvinner av egenvård finns det receptbelagda läkemedel. Det är viktigt att din akne behandlas på rätt sätt eftersom det finns olika varianter. Detta är extra viktigt om aknen blir cystor under huden. Om du lider av svårare akne kan du inom 15 minuter få ett recept. Det du behöver göra är att fylla i ett hälsoformulär som sedan bedöms av en läkare.