Många tror att det inte går att utöva sport om man sitter i rullstol, men så är verkligen inte fallet. Inom flertalet idrotter har man startat lag för de rullstolsbundna och i vissa av sporterna får de som inte är handikappade även vara med.

Norrköpingslaget Dolphins kan komma att bli svenska mästare i rullstolsbasket åter igen, skriver NT. Efter den sjunde raka segern i serien, denna gång mot Malmö, ser det ut att bli guld för laget. Ett guld som de inte tagit hem sedan 2011. Förra året blev det stolpe ut i sista avgörandet och därför är laget extra taggade på ett guld den här gången. Laget har i år spelat i tio år tillsammans.

Rullstolshandbollen växer

Även om det finns många lag som tävlar i rullstolsbasket i Sverige är sporten inte den snabbast växande när det kommer till handikappidrott. Den absolut snabbast växande rullstolssporten i världen just nu är rullstolshandboll. De senaste åren har många klubbar startat lag och för två år sedan var det första gången som en rullstolsklass fanns i Partille Cup. Sporten är inte bara till för handikappade utan icke-handikappade får även vara med. Reglerna är anpassade för spel med rullstol och vill man vara med i ett av lagen behövs alltså en rullstol. Rullstolar av kvalité kan man hitta på nätet. När man blir bättre på sporten kan det dock behövas att man köper en specialanpassad rullstol just för den sport som man utövar. De tre stegen som får tas i traditionell handboll har ersatts av tre snurr på hjulen och målgården har man gjort smalare så att kantspelarna ska få plats. Men annars fungerar spelet som i en vanlig handbollsmatch med växlar och övergångar, skriver SVT.

Sporter som har rullstolslag

Det finns många olika sporter som har lag för de som sitter i rullstol. Bland annat dessa sporter:

  • Bordtennis.
  • Rugby.
  • Innebandy.
  • Bågskytte.
  • Curling.

Det finns även möjlighet för de som sitter i rullstol att medverka i idrottstävlingar som Vasaloppet och Vätternrundan. Faktum är att i slutet på förra året blev äventyraren Aron Anderson den första som klarade en svensk klassiker i rullstol under 24 timmar. Läs mer.